Valappen Valfie – framgång eller fiasko?

Home / Valappen Valfie – framgång eller fiasko?

Valappen Valfie – framgång eller fiasko?

När Johan Staël Von Holstein släppte valappen Valfie var känslorna många och meningarna skilda. Appen låter dig skapa din egna valaffisch genom att välja vilken av Alliansens partier du stöder, ta en bild och sedan skriva ett politiskt budskap. Du kan sedan dela din nyskapade valaffisch på sociala medier. Namnet Valfie anspelar på fenomenet selfie, att ta en bild på sig själv och lägga upp på Facebook eller Twitter. Låter det enkelt? Faktum är att möjligheten att göra samma sak och skapa sina egna bilder med ett eget budskap redan fanns. Den största skillnaden är att Valfie lättare ger dig tillgång till Alliansens partiloggor.

Var det många som laddade ner och använda sig av Valfie? Ja, en hel del faktiskt men kanske inte riktigt rätt personer och till rätt ändamål. Appen låter dig se de populäraste valaffischerna och en stor del av dessa låg Alliansfritt Sverige bakom. Med ömsom humor och ömsom satir lyckades de få sina bilder upp till Valfies topplista, något som även media snabbt la märkte till. Johan och appskaparna valde att börja moderera och censusera bort de valaffischer som inte passade. I slutändan så påverkade inte appen särskilt mycket.

Inte bara Valfie som användes under valet

Valfie var inte den enda appen som släpptes inför valet. Även Socialdemokraterna tog fram en app som inte riktigt blev så populär som de kanske hade velat. De släppte nämligen en väckarklocka som väckte dig med budskap från Stefan Löfven själv. Är apparna det nya sättet att försöka nå dagens ungdomar eller har partierna bara fått det hela om bakfoten? Med tanke på att ingen av apparna blev några större framgångar, och att Valfie dessutom genererade en stor del negativ PR, så kommer nog nästa val att innehålla mindre appar överhuvudtaget. Eller så kanske det var som så att apparna helt enkelt blir lite mer genomtänkta till nästa gång.

Valfie den politiska appen fick inte de framgångar man trott